Natuurgeneeskunde
Praktijk Westerwolde
welkomaandoeningencontactvergoeding consulten
oorsuizen, tinnitus

 

succesvolle behandelwijzen en onderzoek in de afgelopen jaren

Als natuurgeneeskundige hoor ik regelmatig van cliënten (die voor een andere klacht bij me komen) dat ze ook nog last van oorsuizen hebben.
Vandaar dit artikel, ik behandel het zelf namelijk niet maar heb wel een tijdlang onderzoek
gedaan naar mogelijk suksesvolle therapiëen. Advies is dan ook zelf verder te zoeken (bij u in de buurt) naar mogelijke behandelaars. 

Lawaai, middenoor-aandoeningen, doofheid, stoornissen in de bloedsomloop,  vernauwing van de halsslagaders, TMJ aandoeningen, triggerpoints, atherosclerotische afzettingen in de bloedvaten,infecties en tumoren van de auditieve banen, een aantal andere interne ziekten, een greep uit de oorzaken van tinnitus. Daarbij kan stress tinnitus verergeren en is tinnitus vaak de veroorzaker van stress en angst. 


Behandeling van oorsuizen met osteopathie, fysiotherapie of manueel therapie.

Kan helpen als de oorzaak is gelegen in een scheefstand van het bekken, de wervelkolom of de nek. Vooral als je merkt dat bij bepaalde bewegingen de tinnitus erger wordt laat hier dan naar kijken. Een voorbeeld: De Maatschap Goossens/ Bakker (fysiotherapie en manueel therapie) doen veel onderzoek naar tinnitus en hebben inmiddels een proef lopen met meer dan 300 tinnituspatiënten. Ongeveer 60% heeft baat (o.a. vermindering van het hoge geluid naar lagere tonen) bij de door hen toegepaste therapie, waarbij de nekwervels worden behandeld volgens de methode van der Bijl. Bij 6% van de behandelden verdween het oorsuizen zelfs volledig. 

Somatosensorische tinnitus

Als één van de volgende sypmtomen aanwezig is voorafgaand aan het begin van tinnitus is er waarschijnlijk sprake van somatosensorische tinnitus;

  • Duidelijke geschiedenis van hoofd- of nektrauma
  • tinnitus verandert bij manipulatie van de tanden, kaak of cervicale wervelkolom
  • terugkerende periodes van pijn in hoofd- nek- of schoudergordel
  • samenhang tussen pijn en tinnitus
  • periodes van bruxisme (tandenknarsen) gedurende dag of nacht

Het belangrijkste kenmerk van deze tinnitus is dat zijn oorsprong verband lijkt te houden met problemen van het hoofd of de nek in plaats van problemen van het oor. Een team van verschillende proffesionals op dit gebied zou hier naar moeten kijken, waaronder een fysiotherapeut en tandarts.

Het eerste doel bij somatosensorische tinnitus moet zijn het verlagen van de spierspannning. 

Verder kunnen patienten baat hebben bij methoden die op de wervelkolom werken; o.a. chiropraxie, osteopathie, Feldekrais, craniosacraal therapie, triggerpointtherapie en Alexandermethode kunnen toepasbaar zijn. Uit: Diagnosis and management of somatosensory tinnitus; review article, Tanit Ganz and Carina Bezerra Rocha.

Orafaciaal fysiotherapeut:

speciaal opgeleid in problemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren, en gewrichten in het hoofd, nekgebied en kauwstelsel. Heeft ook kennis van specifieke zenuwaandoeningen en tandheelkundige aspecten die voor spanning en pijn kunnen zorgen in dat gebied.

 Triggerpoint therapie

Uit onderzoek in 2007 bleek dat deze in 56% van de patiënten met oorsuizen en MTP's ( triggerpoints), het oorsuizen kan worden gemoduleerd door de toepassing van digitale compressie van deze punten, vooral die van de kauwspieren. En hoe veel mensen met tinnitus triggerpoints hadden ? Heel wat. De onderzoekers vonden een sterke correlatie tussen tinnitus en de aanwezigheid van triggerpoints in hoofd, nek en schoudergordelUit:Prog Brain Res. 2007.


Zelfhulpmethode: Oorsuizingen verminderen

Methode van Maria Holl, Oefeningen gebaseerd op de Chinese meridiaantherapie en kinesiologie, vanuit de filosofie dat energie vrij moet stromen en in evenwicht hoort te zijn. Bij oorsuizingen is er te veel energie geconcentreerd in hoofd, hals, nek en borstkas, en te weinig in het bekkengebied, benen en voeten. De oefeningen werken aan de doorstroming van de energie in de onderste gebieden van het lichaam 

Neurofeedback

Tijdens 12 sessies, met 23 patiënten is men  geslaagd om bij patiënten EEG alfa-activiteit te verhogen met 16% (p <of = 0,042),  13 patiënten bereikten geen daling van de EEG-bèta-activiteit. Echter, beide groepen toonden een significante vermindering van de subjectieve tinnitus hinder door het einde van de therapie (p <of = 0,001) Conclusie S: De resultaten geven aan dat neurofeedback  een nieuwe veelbelovende techniek in de therapie van chronische gedecompenseerde  tinnitus  kan vertegenwoordigen. 

Acupunctuur

Acupunctuur kan in sommige gevallen helpen; Een voorbeeld:
Bij een vergelijkende studie waar bij patiënten werden behandeld met medicijnen of acupunctuur was acupuntuur superieur.

Conclusie: Acupunctuur heeft duidelijk effect op zenuw tinnitus, en accupunctuur op Jiaji cervical is een effectieve therapie, beter dan Chinese kruiden en Westerse Medicijnen. Uit: Comparative study on therapeutic effects of acupuncture, Chinese herbs and Western medicine on nervous tinnitus

 Neuromuziektherapie Heidelberg

Bij chronisch tinnitus heeft Neuromuziektherapie goede resultaten, zegt het Duitse Centrum voor Music Therapy Research in Heidelberg. Volgens een studie verbeterden de tinnitus symptomen bij 76% van de proefpersonen. Van de behandelde groep van 206 patiënten hadden 107 patiënten een volledig ingevulde vragenlijst ingevuld. Hiervan meldde 76% verbetering gedurende 2,6 jaar na de eerste behandeling.  uit: Long-term effects of the "Heidelberg Model of Music Therapy" in patients with chronic tinnitusArgstatter H1, Grapp M, Hutter E, Plinkert P, Bolay HV.Augustus 2012

Clonazempam  in vergelijking met Ginkgo biloba

Studie onder 11 vrouwen en 27 mannen met een leeftijd tussen 16-80 jaar en een tinnitus duur van minimaal 2 maanden. Gebruikte dosis clonazepam 0,5 mg en ginkgo biloba 40 mg, beide 1 per dag. Resultaat: Clonazepam verbeterde tinnitus luidheid (74% van de patiënten), de duur (63%), ergernis (79%), en tinnitus handicap inventaris score (61%), terwijl de G biloba  geen significante verschillen toonde op een van deze schalen.  Uit; Clonazepam quiets tinnitus: a randomised crossover study with Ginkgo biloba. Han SS1, Nam EC, Won JY, Lee KU, Chun W, Choi HK, Levine RA. Augustus 2012

Elektrische stimulatie van de Nervus Vagus

Bij een studie, uitgevoerd in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, België, werden tien patiënten met tinnitus geïmplanteerd met een stimulatie-elektrode direct aan de nervus vagus in de nek. De patiënten hadden allen langer dan 1 jaar last van tinnitus en hadden geen baat gehad bij andere therapieën of bij medicijnen.   Ze kregen 20 dagen lang steeds een 2,5 uur durende VNS behandeling door een pulsgenerator gekoppeld aan de geïmplanteerde elektrode. De helft van de behandelde patiënten toonde een duidelijke vermindering van tinnitus symptomen. De patiënten die geen verbetering merkten gebruikten allen medicijnen voor andere ziektes, op grond hiervan trekt men de conclusie dat deze therapie het beste werkt bij tinnitus patiënten die geen medicijnen gebruiken.  uit: Safety and efficacy of vagus nerve stimulation paired with tones for the treatment of tinnitus: a case series. De Ridder D1, Vanneste S, Engineer ND, Kilgard MP.   Februari 2014

Behandeling van tinnitus bij kaakproblemen

Kaakproblemen worden al lang beschouwd als een van de oorzaken van tinnitus. Deze  studie omvatte 45 patiënten in Zweden (24 mannen, 21 vrouwen, gemiddelde leeftijd 48 jaar) met langdurige tinnitus. Allen hadden gevoelige of pijnlijke kaakspieren.Behandeld werd met een bitje, na een half jaar kregen degenen die geen baat hadden gehad bij het bitje acupunctuur, 6 behandelingen van 30 minuten. Resultaat: Een jaar na de behandeling meldden 39 van de 45 deelnemers duidelijke verbetering in hun tinnitusklachten. Conclusie van de onderzoekers is dat tinnituspatiënten met pijnlijke kaakspieren baat kunnen hebben bij een bitje (gebuikt werd Michigan type) en acupunctuur. Uit: Management of tinnitus and jaw-muscle tenderness using an intraoral appliance and acupuncture.Ström D1, Behrenth E2, Ekman K2, Johansson A3, Unell L2, Carlsson GE4. 2013

Tinnitus Retraining Therapie in combinatie met cognitieve gedragstherapie 

Dit werd toegepast in een gespecialiseerde kliniek in Hoensbroek. Het effect van deze therapie was duidelijk positief op verschillende aspecten van tinnitus.


Lever en nierenergie versterken

Op de site van de natuurdiëtisten staat een interessant artikel over oorsuizen en een zwakke nier- en/of leverenergie. Een dieët, vermijden van tyramine,histamine en salicaatrijke voeding, vermiiden van onnatuurlijke toevoegingen zoals e-nummers en glutamaten kan mogelijk verbetering geven.


Naar mijn mening kan tinnitus ook verergeren door straling van bijvoorbeeld de computer etc, om hier minder last van te hebben toermalijn bij je dragen of toermalijn bij de computer, tv enz leggen.

Tinnitus kan gemaskeerd worden door s nachts een muziekje op te zetten, of met een mp3 speler naast je bed, dopje in je oor te gaan slapen.

Leestip over Hyperacusis:  "leven met hyperacusis"  Alle aspecten van overgevoeligheid voor geluid worden belicht in dit boek, om hier beter mee om te kunnen gaan.

Verstandig  is bij oorsuizen stressvolle situaties en (langdurige) spanningen zo veel mogelijk te vermijden.
Ook is het goed matig te zijn met cafeïne houdende dranken (koffie en thee), tabak en andere stimulerende middelen. Vaak kan het helpen om op de achtergrond muziek aan te hebben staan, zodat op deze manier het eigen oorsuizen minder opvalt.

 

 

 


 

fibromyalgie
vermoeidheid en burn-out
de nierenergie in de Chineese Geneeskunde
artrose
lage rugpijn en ischias
osteoporose
Allergie en Intolerantie
oorsuizen, tinnitus
gewichtsbeheersing
coeliakie, tarwe-allergie en tarwe-intolerantie
Kinderen met ADHD
hoogevoelige kinderen
Resultaten behandelingen
5 natuurgerichte principes
gezonde voeding
de lever
welkomaandoeningencontactvergoeding consulten